Dagen Zonder Vlees

Ik geef om het milieu. Ik heb hier niet voor niets een categorie groen(er) leven. Ik kuis en was al jaren met biologisch afbreekbare producten, ik gebruik ook biologisch afbreekbare verzorgingsproducten, ik rij amper met de auto, ik probeer eco en faire kleren te kopen, ik kan mijn vliegtuigreizen op één hand tellen, wij kozen voor een architecte met een groene visie … en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar, maar, maar: ik eet vlees. Niet elke dag, maar ik eet het wel. En laat de vleesindustrie nu het heel milieuvervuilend zijn (en niet vriendelijk voor dieren natuurlijk). Vis eet ik eigenlijk niet (gemiddeld een keer per jaar een portie fishsticks), maar dan vooral omdat ik dat niet lust. Echt vlees eet ik eigenlijk ook niet, maar ik ben wel een fan van gehakt in al haar vormen en heb al veel kippen op mijn geweten.

Ik kies regelmatig voor vegetarisch, maar zeker niet iedere dag. Als ik vegetarisch kook, krijg ik standaard van mijn vriend de vraag waar zijn stukje vlees is. Hij is bereid mee te gaan in mijn ‘ecotrutterij’, maar enkel tot op bepaalde hoogte. Een tandenborstel uit bamboe gaat hem te ver (hij heeft het geprobeerd, dat wel), geen of weinig vlees eten ook. Maar dat mag voor mij geen excuus zijn om veel vlees te eten. Echt bijhouden hoe vaak ik vlees eet (zoals Haaike bijvoorbeeld), doe ik eigenlijk niet.

Dagen zonder vleesMeten is weten, dus toen ik de oproep van Fieke zag, begon ik te twijfelen om toch (eindelijk) eens mee te doen met Dagen Zonder Vlees. Ik ben niet van plan om een strikte vegetariër te worden, maar wil wel echt minderen in mijn vleesverbruik. Een collega van mij haar goede voornemen was om in de week geen vlees te eten, omdat ze dan niet ‘moeilijk’ moet doen als ze in het weekend bij vrienden gaat eten. Zoiets zie ik ook wel zitten. Ik wil er gewoon wat meer op letten.

Ik schreef mij netjes in en voegde mij al toe aan de groep van Fieke en de groep van Charlie, want groepsgevoel is belangrijk. De extra uitdagingen (meer seizoensgroenten eten, minder voedselverspilling en minder verpakkingen) vind ik ook interessant, want daar ben ik ook sowieso al mee bezig.

Doe jij mee met Dagen zonder vlees? Ben jij vegetariër?

27 gedachten over “Dagen Zonder Vlees

 1. Zelf ben ik overtuigd vegetariër, maar ik ben niet de persoon die zal zeggen dat iedereen vlees móet laten. Ik zou natuurlijk liefst willen van wel, maar zo werkt het meestal niet… Het beste is om mensen met kleine stapjes te overtuigen vlees te verminderen, en hoe dat het beste werkt is door hen makkelijke en lekkere recepten voor te schotelen, waarin ze vlees niet missen.
  Superleuk dat je meedoet, ik kijk al uit naar je updates hier!
  Tijdens DZV zal ik mijn weekmenu’s posten, wie weet haal je daar ook nog wat inspiratie uit…

  Geliked door 1 persoon

 2. Fijn dat je meedoet! Ik doe dit jaar ook terug mee. Het eerste jaar dat ik 100% vegetariër ben. 🙂
  Ik vond het de vorige jaren ook tof om mee te doen en bewust minder vlees en vis te eten.
  Groetjes,

  Geliked door 1 persoon

 3. ik ben semi-veggie, ik eet wel kip en vis en gehakt in bolognesesaus. maar al de rest komt er niet in bij mij, en ik eet kip/vis/gehakt max 2 keer per week. ik vind vegetarisch eten gewoon veel lekkerder en verrassender. ik doe dus zeker ook mee aan DZV!
  mijn vriend is helemaal geen veggie hoor, hij vindt dat vreselijk en gebruikt soms ook het woord “ecotrutterij” :-p maar toch lukt het ons om samen te eten en te leven 🙂 met een beetje goede wil gaat dat wel, en kan iedereen doen waar hij/zij zich goed bij voelt.

  Geliked door 2 people

 4. Thuis eten wij al een tijdje (zo goed als) geen vlees meer en daar heb ik helemaal geen moeite mee. Buitenshuis is een ander verhaal. De vegetarische opties op restaurant lijken me meestal niet zo aanlokkelijk. Dan ligt er toch al snel een stukje eend of lam op mijn bord. En als we ergens uitgenodigd worden eten we uiteraard gewoon mee wat de pot schaft.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben zelf geen vegetariër, ik eet enkel een kleine portie vlees bij de warme maaltijd en probeer ook regelmatig vlees eens te vervangen door een vegetarisch alternatief.
  Ik doe dit jaar ook mee met Dagen Zonder Vlees. Leuk dat er dit jaar extra uitdagingen zijn, dat van de seizoensgroenten probeer ik nu ook al te doen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Of ik mee doe aan dagen zonder vlees heb ik nog niet beslist, maar ik zet bewust ook minder vlees op het menu. Ik maak een weekmenu voor de hele week en doe mijn inkopen op zaterdag, dus wat ik doe is vleesgerechten plannen in het begin van de week. De rest van de week eten we dan (meestal) vegatarisch omdat vlees nu ook eenmaal niet zo lang goed blijft en groenten wel. Tenzij we tegen vrijdag eens een stukje vis uit de diepvriezer halen…

  Geliked door 1 persoon

 7. Wat goed dat je meedoet! Alleen al parttime vegetariër zijn is al heel goed natuurlijk. Ik ben al heel veel jaren overtuigd vegetariër. Op een gegeven moment mis je ook niets meer. Ben benieuwd hoe het je gaat bevallen!

  Geliked door 1 persoon

 8. Tof dat je toch geregeld vegetarisch eet, ik zelf ben vegetariër. Maar ik zal zeker niemand met het vingertje wijzen. Iedereen beslist zelf en iedere vegetarische maaltijd kan ik alleen maar toejuichen. Ik twijfel of ik mee doe, vorig jaar deed ik 40 dagen zonder alcohol en nu misschien 40 dagen veganist.

  Geliked door 1 persoon

 9. Leuk dat je meedoet met Dagen Zonder Vlees! Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet zodat (af en toe) vegetarisch eten op den duur vanzelf gaat. Het is in het begin een beetje uitzoeken wat je lekker vindt en wat niet. Ik ben zelf vegetariër, mijn man en stiefzoon niet. Sommige vegetarische gerechten vindt iedereen hier lekker, en bij sommige experimenten is het enthousiasme wat minder. Zelf ga ik wat meer aandacht besteden aan de extra uitdagingen.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat is het bij mij ook een beetje. Al had mijn vriend afgelopen week (zonder dat ik er iets van gezegd had) spontaan een veggieburger klaargemaakt voor mij en een stuk vlees voor hem. Zo kan het ook natuurlijk. 🙂

   Like

 10. Vroeger aten wij alle dagen vlees. Nu nog enkele keren per week…. Vegetarisch eten vinden wij het gemakkelijkst met pastagerechten. Dan missen we het vlees absoluut niet…

  Like

 11. Zelf doe ik niet mee aan dagen zonder vlees omdat ik week in week uit al zelden vlees of dierlijke producten eet. Sinds ons laatste vleespakket op is eet ik eigenlijk enkel vlees of vis als iemand anders het klaarmaakt.

  Geliked door 1 persoon

 12. Goed dat je meedoet! Minder melk en kaas en ei helpt natuurlijk ook 🙂 Verandering kost tijd, gun jezelf dat… door elke keer een gewoonte te veranderen kan je langzaam minder dierlijk gaan eten. Ik eet zelf sinds een jaar alleen nog maar plantaardig (veganistisch dus), maar ik heb er ook een paar jaar over gedaan om zover te komen. Stapjes waren bijvoorbeeld één of meer dagen per week geen vlees, melk vervangen door sojamelk (bij de havermout van mijn ontbijt), geen vis meer, geen kaas meer. Als allerlaatste ben ik ook in restaurants en bij anderen om plantaardig eten gaan vragen. Dat was misschien nog wel het moeilijkste, maar ook dat kan. En ik heb nog nooit een negatieve reactie gehad.

  Like

  • Ik gebruik al langer geen melk meer, vooral na het boek ‘Groeten uit Trnasitië’ te lezen. Met eieren ben ik geminderd (of probeer ik via een collega die zelf kippen heeft), maar kaas kan ik toch echt niet laten.
   Dat laatstewat jij zegt is ook voor mij een probleem, want ik ben een moeilijke eter. Ik ben nu al vervelend genoeg als gast. Maar kom, ik ga voor (nog) minder, dat alleszins.

   Like

 13. De Dagen Zonder Vlees zijn voor mij niet bepaald een uitdaging meer, aangezien ik al anderhalf jaar een ‘echte’ vegetariër ben en in de jaren daarvoor amper 1 of 2 keer per week vlees at. Toch juich ik dit soort initiatieven toe, want hoewel ik niet zo’n veggie goeroe ben die elke vleeseter met een vuile blik bekijk, zou het wel fijn zijn als er een paar mensen hierdoor de stap naar het vegetarisme zetten. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 14. Sinds we vorig jaar meegedaan hebben aan DZV, komt hier veel minder vlees op tafel. Rood vlees helemaal niet meer, wel nog kip, kalkoen en vis. Charcuterie eet ik zelf niet meer… ook dit jaar gaan we proberen 40 dagen geen vlees te eten… ook de andere uitdagingen (minder verpakking, meer locaal voedsel) gaan we aan. Succes aan alle deelnemer’s 😊

  Geliked door 1 persoon

 15. Ik eet vlees en ik krijg hier thuis ook dezelfde reactie als jij,…charcuterie is wel al van de baan,….ik heb vooral een hekel aan de rommel die ze in gehakt steken, je moet dat etiket eens lezen, dat is pas een motivatie om het niet meer te eten,…

  Like

 16. Hihi, ecotrutterij 🙂
  Al is het wel herkenbaar: voor mij gaat het soms nog niet ver genoeg, terwijl het voor mijn vriend al bijna te ver gaat. Nu ja, zolang je elkaar als koppel daar ook de vrijheid in laat, is dat ook geen probleem, denk ik.
  Ik volg je vriend jammer genoeg wel wat de bamboetandenborstels betreft. Niet zozeer omwille van de bamboe, maar die borstel was voor ons veel te zacht; ik voelde precies niet dat ik mijn tanden gepoetst had. Echt jammer! We gebruiken nu die van recycleerbaar plastic met vervangbare kopjes. Niet zo ecologisch als die van bamboe, maar wel beter dan de “gewone” die we vroeger gebruikten.

  Veel succes alleszins; ik ben ook lid van de groep van Fieke, dus we kunnen elkaar daar aanmoedigen 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s