Fair Wear Friday #7: GOEDvandoen

http://www.goedvandoen.beJa, er kwam vorige week al een Fair Wear Friday online en, nee, ik ga dat niet wekelijks doen vanaf nu. Maar in de Week van de Fair Trade (van 7 tot 17 oktober, niet mijn definitie van een week, maar dat is een detail), mag er al eens meer nadruk op fair gelegd worden, niet? Bij Villa Lisa kan je een overzicht vinden van alle bloggers die meedoen met Fair Wear Friday. Ik heb zo’n vermoeden dat er vandaag verschillende FWF-blogposts online zullen komen, dus bezoek zeker die andere blogs ook eens!

Onlangs ontdekte ik de webshop GOEDvandoen tijdens een zoektocht naar eco en faire kledij. De webwinkel past perfect binnen Fair Wear Friday, vandaar dat ik het hier graag deel. Deze blogpost is trouwens niet gesponsord ofzo, ik schrijf gewoon graag over duurzame Belgische webwinkels. Het logo van de webshop beloofde alvast veel goeds, dus ik keek rustig rond. Bij het verhaal vertelt eigenares Helga onder andere meer over haar criteria:

a/ duurzaamheidsfactor: sociaal én ecologisch duurzaam, met minder komt een product mijn shop niet binnen. Ik ga voor een volledig transparante productieketen, waarbij elke stap zo milieu-, mens- en maatschappijvriendelijk moet zijn, van de productie van de grondstoffen over de verwerking tot het transport en alles wat er nog maar komt bij kijken.

b/ aaibaarheidsfactor: ik ga eerlijk zijn, de vormgeving van een product is even belangrijk als de ecologische voetafdruk. Het geitenwollensok-era is voorbij en mijn kunstroots mogen uiteindelijk ook niet genegeerd. Dus En bovendien: een schone planeet hangt voor mij nauw samen met een schoon t-shirt. In alle opzichten.

c/ betaalbaarheidsfactor: met GOEDvandoen wil ik de fabel dat ecokleding ‘onbetaalbaar’ is de wereld uit jagen. Akkoord, bij H&M shop je goedkoper, maar zonder daar verder over uit te weiden: je weet ook wel waarom. Snuister – geheel vrijblijvend – even rond in de shop en ontdek dat ecologische en eerlijke kleding niet duurder is dan pakweg… Zara. En je weet tenminste wat je om het lijf hebt.

Dat leek mij dus wel in orde. Ze verkoopt meer dan enkel kleding (de categorieën zijn: damesgoed, herengoed, binnengoed, goedzak, gedachtegoed, schrijfgoed, goedkoop en tegoed), maar ik had op dat moment voornamelijk kleding nodig en hoe mooi de schriftjes ook zijn, ik heb er al genoeg.

Ik kocht bovenstaande rok en T-shirts. Het T-shirt met de (90!) katten was toen in aanbieding (maar is nu helaas niet meer beschikbaar).

De rok is van Froy & Dind, een Belgisch kledingmerk dat ik eigenlijk vooral kende van hun kinderkleding (niet dat ik daar iets van ken, maar kom). Ze maken dus ook dameskledij. De rok is van biokatoen en is GOTS-gecertifieerd. De T-shirts zijn van ThokkThokk, een merk dat ik niet kende, maar wel een hele leuke collectie blijkt te hebben (ze hebben ook ondergoed trouwens). Ik denk dat ik bij hen ook eens iets zal bestellen. Ook de T-shirts zijn trouwens GOTS-gecertifieerd en de bolletjes zijn blijkbaar milieuvriendelijk gezeefdrukt op een fair geproduceerd T-shirt van biologisch katoen.

De bestelling ging goed, maar het duurde wel vrij lang voor ik mijn kleren aankreeg. Ik bestelde dezelfde avond mijn kleren bij Hempmade en gebruikte dezelfde betalingswijze (Bancontact, heel handig vind ik dat trouwens voor mensen zonder kredietkaart, hadden alle webshops dat maar). Toch duurde het exact een week langer dan bij Hempmade eer ik het pakketje kreeg. Maar het was wel leuk verpakt, in een gerecycleerde poster. Als je je kleren niet per se onmiddellijk nodig hebt: een aanrader!

12 gedachten over “Fair Wear Friday #7: GOEDvandoen

 1. Pingback: Fair wear Friday (5) |

 2. Mooie keuzes, zeker die rok! Komt er ook eens een FWF waar jij de kleren zelf draagt? Niet dat dat moet hoor, maar vind dat ook altijd wel leuk om te zien hoe zo’n kleren op “echte” mensen passen 🙂

  Trouwens een chance dat al die schriftjes met lijntjes zijn (waar ik absoluut niet graag op schrijf) of ik zou er durven bestellen, terwijl ik er zeker nog geen nieuwe nodig heb 😉

  Like

  • Euhm, ik poseer niet graag … En de rok past nog niet, daarvoor moet ik nog een beetje minder blijven eten. Al denk ik niet dat er dan ineens wel ‘aan’-foto’s op de blog zullen komen.

   Like

   • 🙂 Maakt ook niet uit hoor, ik vroeg het mij gewoon af. En ergens herken ik het niet graag poseren wel: op zich lukt dat wel, maar ik moet mijzelf toch altijd een beetje “pushen” om dat te doen (soms ook de reden dat er zoveel tijd tussen mijn FWF-berichten zit 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s