Zelf extracten maken

https://gerhildemaakt.wordpress.com extracten maken

Mijn vanille-extract en vanillesuiker maak ik zelf. Vooral vanillesuiker is gemakkelijk: je steekt vanillestokjes in een pak suiker. Je mag je stokjes dwars doorknippen (deed ik, omdat ik niet meteen begon met een kilo suiker), zo komt de smaak ook gemakkelijker vrij, maar beter niet overlangs, want dan zitten alle zaadjes tussen je suiker. Al is dat nog niet echt een ramp, maar het hoeft ook gewoon niet echt, de smaak geeft sowieso wel af. Dan laat je het simpelweg een paar dagen/weken staan (hoe langer je het laat staan, hoe meer vanillesmaak) en schud je zo af en toe eens met je pak suiker, zodat de smaak goed verspreidt.

Op de (vorige) site van Photo-copy vond ik hoe je vanille-extract kan maken. Ook dat is best simpel en een gelijkaardige methode: neem een fles goedkope wodka, snij ongeveer 100 gram vanillestokjes overlangs (nu mag dat wel, ja) en steek ze in de fles. Zet de fles op een donkere, droge plaats en schud ongeveer wekelijks met de fles. Laat een paar weken staan en geniet. Je kan de vloeistof overkappen in een nieuwe fles en de vanille eruit zeven, maar ik vul meestal gewoon het extract aan met nieuwe wodka. Zorg wel dat de vanillestokjes altijd onder water wodka staan.

https://gerhildemaakt.wordpress.com zelf extracten maken

Ik wilde graag verder experimenteren en deed dat met citroen en sinaasappel, ook dat bleek goed te werken! Was je citroenen/sinaasappelen goed (gebruik bij voorkeur biologische) en haal de schil van de vrucht. (Pers de rest uit voor een lekker vruchtensapje.) Doe de schillen in de wodka en laat dat ook op een droge en koele plaats staan. Om de paar dagen eens schudden en na een paar weken al klaar voor gebruik.

Doe het extract in een mooi flesje of potje en het is een leuk (extra) cadeautje!

Ik gebruik altijd een goeie scheut van een extract in een baksel. De alcohol verdampt en de toegevoegde smaak blijft over. Gebruik het dus niet in overnight oats ofzo. Ik moet bekennen: dat komt aan op een nuchtere maag. *oeps*

7 gedachten over “Zelf extracten maken

 1. Haha, dat laatste!

  Vanillesuiker was ik al van plan om zelf te maken, maar door een giga-aankoop vanillesuiker ooit wilde ik die toch wel eerst wegwerken (stomme Colruyt, die, toen ik het dringend nodig had, enkel beschikte over een bulk van 10 pakjes met elk x zakjes). Nu die bijna verwerkt zijn, ga ik er zelf eens aan beginnen.
  Al zou ik misschien beter meteen gaan voor het vanille-extract (dat ik tot nu toe eigenlijk nooit gebruikte), aangezien ik mijn suikergebruik toch wat wil minderen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Beste,

  Ik ben geïnspireert geraakt om ook een citroen extract te gaan maken. Gezien het voor mij een toevoeging zal zijn voor een frisdrank die ik wil maken ben ik op zoek naar een extract dat ik steeds maar weer opnieuw kan maken met dezelfde smaak, en van goed kwaliteit. Mijn vragen zijn dan ook:

  Hoeveel schil moet ik gebruiken van de citroen?
  alleen de buitenkant? of de hele schil?
  en mag ik ook niet biologische gebruiken?
  en wat adviseren jullie qua hoeveelheden wodka/en schil?

  Het doel is om een extract toe te voegen aan mijn gerecht/drank omdat ik zo het drankje dat ik maak rendabel wil maken. Ik gebruik nu citroensap (uitgeperst) maar dit is te duur om steeds toe te voegen.

  Alle tips en adviezen zijn van harte welkom!!

  Like

  • Dat test je best zelf, Paul. Het wit van de schil kan je beter niet gebruiken, want die is bitter. Biologische citroen is onbespoten dus dat zou ik toch echt wel verkiezen, ja. Alleen vraag ik mij af of alcohol toevoegen aan een frisdrank wel een goed idee is …

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s