Hoe je kat een pilletje geven?

Vorige week was Jip ziek en moesten we hem pilletjes geven. Dat is niet altijd evident. Als je het onder het eten mengt, eet de kat alles behalve het pilletje. Het pilletje in de strot rammen is niet de meest aangename bezigheid, noch voor de kat, noch voor het baasje. Onze dierenarts gaf ons al twee nuttige tips om toch medicijnen te kunnen geven aan katten en die deel ik hier graag!

Mengen met yoghurt

Het procedé is simpel: pilletje pletten en mengen met een heel klein beetje natuuryoghurt. Een kat zal dat mengsel niet per se uit zichzelf opsmikkelen, maar er is wel een manier om dat toch gedaan te krijgen, namelijk door het mengsel even op de neus van de kat smeren. Dat likken ze sowieso op. Het is even raar de eerste keer, maar zo krijgen ze het toch vlot binnen!

Mengen met tonijn uit blik

Tonijn komt hier normaal gezien niet in huis, maar voor dit trucje maakten we een uitzondering. Gelukkig moeten we onze katten maar heel af en toe een pilletje geven en kan je verschillende pilletjes geven met hetzelfde blikje tonijn.
Hierbij is het procedé zo mogelijk nog simpeler: pilletje pletten en mengen met een beetje tonijn. De geur van tonijn is zo sterk dat de kat niet merkt dat er ook een pilletje in het mengsel zit. Pletten is wel nodig, want anders laten ze het pilletje alsnog gewoon liggen.

Gelukkig zijn onze katten niet vaak ziek. Kende jij de trucjes al of heb je misschien een ander trucje?

14 gedachten over “Hoe je kat een pilletje geven?

 1. Ik plet de pilletjes en meng het goed onder hun vleesje, dat lukt tot nu toe, maar dat van de tonijn ga ik onthouden moesten ze de pilletjes echt niet willen innemen. Een van onze katten heeft soms een oorontsteking. Ik moet haar dan dagelijks oordruppeltjes indoen. De eerste keer lukt dat, maar vanaf de tweede dag weet ze wat er komt en moeten we ze vaak zoeken. Mocht je daar tips voor hebben ;-))

  Like

  • Goed dat het werkt! Oei, oordruppels heb ik nog nooit moeten geven. Wij geven wel vlooienspul met pipetjes en dat kent Jip al goed (Hobbes vind dat gelukkig niet erg). Wij sluiten de kat op voorhand al op, maar zo’n pipetje moet je natuurlijk niet dagelijks geven. Dat zien ze niet al van ver komen. Jammer dat katten geen Nederlands verstaan, he. Anders zou je kunnen uitleggen waarom je per se oordrupels moet geven …

   Like

 2. Gelukkig heb ik er nog nooit over hoeven nadenken hoe ik een pilletje zou moeten toedienen, maar mocht onze kat ooit ziek worden dan zal ik hier aan denken!

  Geliked door 1 persoon

 3. Leuke truc met de yoghurt!
  Ik duw pilletjes gewoon in Kasper zijn mondje, en hou dan zijn hoofdje omhoog. Even wrijven op zijn keel/borst en dan moeten ze wel slikken. Die tip leerde ik ook ooit van de dierenarts. Soms lukt het, soms iets minder. Gelukkig hoeft Kasper niet veel pilletjes te nemen 🙂

  Like

  • Zo probeerden wij het in het begin ook, maar dat was toch vaak vechten met twee. Ik vind yoghurt of tonijn toch gemakkelijker. Al moet ik eerlijk toegeven dat mijn vriend de pillen geeft. Lekker gemakkelijk voor mij. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 4. Met katten pillen geven heb ik geen ervaring, maar wel met medicatie in een konijnenmond spuiten. Amai, dat is pas gekkenwerk. Mijn kleintje moest een hele week elke ochtend twee hoeveelheden in haar mond krijgen. Ik stond nog nooit zo vol schrammen, terwijl het toch een ontzettend lief en aanhankelijk beestje is.

  Like

 5. Wij drukten het altijd in een stukje geitenkaas. Werd altijd helemaal opgegeten. Of een bolletje ijs voor de honden. Dan word de kom sowieso opgelekt tot de laatste drup!

  Like

 6. Als dierenarts-to-be (afstuderen in juni, here I come 🙂 ) geven wij altijd de tip om het pilletje te pletten en in boter te vermengen en dat dan aan het pootje te wrijven of aan de lippen. Ze likken dit dan ook af. Wij raden boter aan omdat je dan niet iedere keer een potje moet opendoen 😉 en aan het pootje is vaak ook makkelijker dan ergens aan het gezicht van de poes te moeten wrijven 😉 Dus moest het een keer niet lukken, deze lukken ook meestal 😀

  Like

 7. If all else fails, meng ik het (geplette) pilletje met wat water, trek het in een spuit en geef het hen zo. En direct daarna natuurlijk een snoepje als beloning 🙂 Met zo’n tube pasta (tegen haarballen bijvoorbeeld), lukt het ook om het hen te laten opeten.

  Like

 8. Ik geef mijn kat het pilletje door het witte poeder (medicijn) over haar portie nat voer te doen. Het trekt erin en nat voer heeft ook een sterke geur, ze heeft het nauwelijks door. 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s