Dagen Zonder Vlees: week 1 en 2

Dagen zonder vleesIk kondigde hier al aan dat ik mee zou doen met Dagen Zonder Vlees. Niet per se om nooit nog vlees te eten, eerder om mezelf een schop onder mijn kont te geven en eindelijk eens bij te houden hoe vaak ik nu eigenlijk vlees eet.

Knipsel DZV week 1 en 2 kalenderIk at twee dagen van de veertien vlees. De eerste keer was de dag dat ik hoorde dat mijn grootmoeder overleden was (niet dat dat een excuus is, maar het doet een mens al eens sneller foert zeggen; er was ook geen degelijke vegetarische optie, maar ik besefte te laat dat ik mijn maaltijd ook zonder vlees had kunnen proberen bestellen). De tweede keer was op de dag dat er audio-opnames waren op de uitgeverij (met Sofinesse, jaja). Ik had zelf de broodjes besteld, maar was helaas vergeten vragen om voldoende vegetarische opties te voorzien. Dom van mezelf, volgende keer beter.

Verder ontdekte ik dat vlees eten vooral een gewoonte is. Op vrijdag kunnen wij een broodje bestellen op het werk en ik heb daarin nogal vastgeroeste gewoontes, waarvan een optie met vlees. Ik was die optie al aan het bestellen toen ik besefte dat ik meedoe met Dagen Zonder Vlees. Ik ben dan toch maar voor de andere vastgeroeste optie (klein bruin smos kaas zonder tomaat en zonder mayonaise) gegaan. Ook besefte ik dat ik geen kroepoek bij Chinees eten kan consumeren. Ik eet Chinees eigenlijk altijd vegetarisch, maar dan wel graag met kroepoek. Vis eet ik eigenlijk niet, behalve in kroepoek dan. Voor frietjes van de frituur heb ik gewoon eens aan mijn vriend gevraagd om de vegetarische opties op de sommen. Dat blijken er best veel te zijn, dus dat is echt geen probleem. Ik mis het vlees eigenlijk niet (ik at voordien ook al niet veel vlees natuurlijk), het hangt vooral van de omstandigheden af.

Ja, mijn eetgewoontes zijn echt een ramp. *oeps*

Seizoensgroenten eten blijkt veel moeilijker dan geen vlees eten. Dat lukte welgeteld een dag. Ik eet blijkbaar nogal veel met tomatensaus …

Geen eten in wegwerpverpakking kopen en geen eten weggooien gaat zo ongeveer volgens wat ik verwacht had. Maar ook daar valt gewoonte weer op. Tja.

Op de site van Dagen Zonder Vlees geven ze een mooi overzichtje van wat je al bespaard hebt.

Knipsel DZV week 1 en 2Doe jij mee met Dagen Zonder Vlees? Valt het mee?

19 gedachten over “Dagen Zonder Vlees: week 1 en 2

 1. Vlees laten is geen probleem, maar seizoensgroenten en verpakkingen minderen vind ik ook moeilijker dan verwacht. Veel recepten die ik uitkies zijn stoofpotjes of zo, en daar zit altijd wel één groente in die niet op de seizoenskalender voorkomt…
  En de kalender vind ik ook een beetje verwarrend. Je kan aanvinken ‘vandaag kocht ik geen voedsel in wegwerpverpakking’. Meestal doe ik één keer per week boodschappen, maar meestal zit er ook wel minstens één item in mijn kar die wel wegwerpverpakking bevat. De andere zes dagen koop ik geen wegwerpverpakkingen, maar gebruik ik er soms wel…

  Like

  • Gewoon wat minder de recepten volgen. Sinds ik een groentepakket heb vervang ik veel groenten in recepten door andere. Werkt meestal wel heel goed. Gewoon proberen. of laat 1 groente weg en gebruik wat meer van de andere.

   Geliked door 1 persoon

  • Ja, dat verpakkingsdeel van de kalender vind ik ook wat raar. Ik vul het voor mijzelf in als “ik heb vandaag een verpakking weggegooid”, omdat ik anders inderdaad 2x per week verpakkingen koop als ik boodschappen doe en dan de rest van de week schijnbaar verpakkingsvrij kook, wat jammer genoeg dus niet het geval is.

   Het vegetarisch eten zelf gaat goed: één dag gezondigd, maar dat was op bezoek bij vrienden en daar wilde ik niet vragen om iets vleesloos als ik dat de rest van het jaar ook niet doe. Bij mijn ouders heb ik wel zelf gekookt, zodat er een vlees- en vegetarisch gerecht op tafel stonden 🙂 En thuis gaat het zoals anders: ik let net iets meer op dan anders, maar het voelt niet als een inspanning eigenlijk.

   Geliked door 1 persoon

  • Ik kook eerlijk gezegd amper (slechte keuken, verbouwingen), dus het is niet dat het echt een uitdaging is om gerechten interessant te houden of zo. Wat er vroeger voor zorgde dat ik niet altijd vegetarisch at, was het gedoe om dubbel eten te moeten voorzien, maar eigenlijk is dat helemaal geen probleem. Wel blij dat ik dat nu kan ontdekken. 🙂

   Like

 2. Ik doe ook meer maar omdat ik al 18 jaar geen vlees eet, heb ik er 40 dagen vegan van gemaakt… het lukt aardig maar ik heb wel al paar keer gezeurd, zo at ik een kaaskroket en mayonaise bij de frituur. En at ik kaas op mijn pizza in de pizzeria… En op mijn verjaardag heb ik getrakteerd op gebak en dus at ik een stukje gebak zonder suiker maar niet vegan 😥

  Like

 3. Als vegetariër valt dat vegetarisch eten goed mee ;-). Maar die verpakkingen vind ik ook heel lastig. Ik probeer er nu vooral wat bewuster mee bezig te zijn en ga binnenkort eens kijken hoe ik een aantal zaken sowieso zonder verpakking kan kopen (behalve een verpakkingsvrije winkel is de markt soms ook een goed idee, als je dan zelf zakjes meeneemt, maar ik heb wat een lastig uurrooster om altijd te kunnen combineren met de markt..)
  Eten weggooien is voor mij ook wel een aandachtspunt. Sommige dingen zijn zo kort te bewaren en als mijn agenda dan anders loopt, dan hoe ik dacht op het moment dat ik in de winkel was, durft er al eens iets mislopen. Seizoensgroenten vind ik dan weer wel een leuke uitdaging, zo kocht ik voor het eerst rode kool niet in een potje ;-). Ik denk dat ik er 10 dagen van kan genieten ;-).

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat leuk dat je hier aan mee doet! En ook mooi waar je achter komt tijdens zo’n challenge. Dat het vooral dus een gewoonte is. Tof dat je kan zien wat je hebt bespaard, dat is wel fijn!
  Hoe lang duurt de Dagen Zonder Vlees nog is of het iets dat je altijd kan blijven doen?
  Succes en ik vind het knap en leuk dat je dit doet!
  Liefs

  Like

 5. Eten is puur gewoonte, niet alleen het eten van vlees 🙂 en je doet dat goed,…en van die verpakkingen krijg ik ook de kriebels,…..het is zo nutteloos,….

  Like

 6. Goed wat je al bereikt hebt! Ondanks de moeilijkheid van de seizoensgroenten. Vind ik ook moeilijk hoor. De verpakkingen helemaal hier. Hier zijn ook geen seizoensgroenten, dat scheelt wel.

  Like

  • Ongelofelijk dat in deze tijd niet standaard wat vegetarische opties worden voorzien. Volgende keer denk ik eraan! Al willen broodjeszaken nogal eens hun eigen goesting doen helaas.
   Ja, ik vind dat zelf echt geweldig lekkere koekjes. 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s