Voor en na: ramen vooraan

Ik vermeldde het hier al, maar eindelijk kan ik ook foto’s laten zien. Wij hebben nieuwe ramen vooraan en daarmee is de gevel bijna klaar. Een eerdere update gaf ik al hier en hier, nu laat ik zien hoe de gevel helemaal in het begin was en hoe die er nu uitziet.

Voor

gerhilde maakt gevel voorZo zag de gevel er dik een jaar geleden uit. Intussen lieten we de gevel al stralen en lieten we het dak volledig vervangen. Intussen hebben we ook nieuwe ramen. We kozen voor saffierblauw (RAL 5003) en een iets andere indeling. Vroeger was het raam beneden een guillotineraam (dus uit een stuk, dat je naar boven kan schuiven). Dat was praktisch niet haalbaar en dus zochten we naar een nieuwe indeling. Het volledige raam is twee meter breed, maar dat is te breed (en dus te zwaar) om gewoon open te laten gaan, dus kozen we voor drie panelen. Het middelste kan open is daarom ook breder. Zo kunnen we bijvoorbeeld nog wel een zetel binnenkrijgen via het raam. Die indeling hebben we doorgetrokken naar het raam erboven. Het middelste paneel is trouwens even breed als de voordeur en dus als het raam erboven. Zo is de gevel is mooi in evenwicht.

Na

gerhilde maakt gevel vooraanDe gevel is nu bijna klaar. We moeten enkel de voordeur nog doen, maar moeten eerst zien of die de verbouwingen overleeft. Als dat lukt, dan gaan we ze behouden en ook saffierblauw schilderen. Als dat niet lukt, dan zulen we een nieuwe voordeur moeten steken. Die komt dan sowieso in dezelfde stijl, maar we hopen natuurlijk deze te kunnen behouden, want dit is de oorspronkelijke deur (en die zit dus al 111 jaar in dat deurgat).

De eigenaar van dat lage gebouwtje naast ons huis (enkel een garage) is intussen ook in gang geschoten. Helaas koos hij niet voor renovatie, maar voor oplapwerk en plamuurde hij de siersteen in de plaats van die in ere te herstellen. Al is het op zich goed dat er eindelijk werk in is gestoken.

We wilden vooraan wat privacy en kozen daarom voor een mat stuk. Dat is verwerkt in het glas en voorzien op mijn ooghoogte (ongeveer 1m75). De vloer in de living ligt hoger (op de eerste foto’s zie je de treden aan de voordeur) en wij kunnen dus wel nog vlot buitengapen.

Aan dat raam hangt wel nog een klein verhaal vast: de ramenman had doorgegeven aan de maker van het glas dat er dus een mat stuk moest komen. Voor de panelen links en rechts mocht dat gewoon een rechte lijn zijn, maar voor het middelste paneel moest dat echt wel in de juiste boog zijn. De ramenman duidde dat aan met een pijl en jawel, de ramenmaker nam die pijl gewoon over …

De ramenman wilde ons kosteloos een nieuw raam geven, maar mijn groen hart vond dat er een beetje over. De pijl is enkel zichtbaar langs binnen en als je heel goed kijkt. Nu hebben wij dus gewoon een uniek raam, met een verhaal …

30 gedachten over “Voor en na: ramen vooraan

 1. Mooi opgeknapt.

  ivm de deur: wij hadden dus ook een eeuwenoude deur. Ik weet niet of je aan een weg woont met druk verkeer. Wij wel en we hadden ook eerst alle stokoude houten ramen met goed geisoleerd glas laten vernieuwen. Pas jaren later deden we de deur en WOW wat een verschil. 80% van alle lawaai die we konden horen binnen was weg….alles kwam langs de spleten van die oude houten deur binnen. Idem tocht. Enkel om te zeggen dat een goed sluitende geรฏsoleerde deur een wereld van verschil kan maken binnen. ‘k heb helemaal geen spijt dat dat “oorspronkelijk” element nu weg is door iets dat er duidelijk recenter uitziet, want pas nu we in stilte leven besef ik hoeveel lawaai en koude tocht er via die oude deur binnenkwam. kan bij jou anders zijn, maar ‘k zeg het maar hoe het bij ons was.

  Like

 2. ’t Is echt heel mooi geworden, ook hoe jullie het matte gedeelte in het raam verwerkt hebben!

  Als jullie de deur echt willen behouden (al heeft goofball hierboven natuurlijk ook wel een punt), is het dan eventueel geen optie om tijdens de werken te stockeren en tijdelijk een andere – zo goedkoop mogelijke – deur te plaatsen?

  Geliked door 1 persoon

 3. Wauw zeg, het is echt heel erg mooi geworden! Jammer van de pijl, maar die zullen jullie op de duur toch niet meer opmerken denk ik. ๐Ÿ™‚ Het lijkt zo al echt een gloednieuw huis. Dat geeft weer moed om verder te doen met de binnenkant!

  Like

  • Je kan de pijl echt bijna niet zien, dus ik vind het vooral grappig. ๐Ÿ™‚ Ja, zeer zeker. Styn is alweer goed bezig, het besef dat in november alles klaar moet zijn (of het geld van de bank en dus ons volledige verbouwbudget op moet zijn), helpt ook. ๐Ÿ™‚

   Like

 4. Heel knap! Al flink gewerkt een bijzonder leuke anekdote van de pijl!
  Het zal een heus pareltje worden als het af is ๐Ÿ™‚ . Svea kijkt er alvast naar uit om later bij jullie op kot te komen ๐Ÿ˜€ !

  Keep up the good work! x

  Geliked door 1 persoon

 5. Mooi gedaan! Wij hebben ook driedelige ramen met een groter middenstuk, maar jammer genoeg kan dat niet open (gekke beslissing van de vorige eigenaars). En dat is wel vervelend, want we moeten altijd een ruitenwasser laten komen wanneer ze vuil zijn. Maar verder zijn nieuwe ramen echt wel de max!

  Like

  • Ja, dat lijkt me inderdaad vervelend. Al denk ik dat we het bovenste stuk van onze ramen ook niet zelf gaan kunnen wassen en best af en toe een ramenwasser zullen laten komen, voor de veiligheid dan. ๐Ÿ™‚

   Like

 6. Ik vind het ook heel mooi geworden. Een goeie keuze van de blauwe kleur, die past perfect bij het gele van de gevelsteen. Maken jullie al de keuzes zelf of werken jullie met een architect?

  Like

  • Wij werken samen met een architecte, maar die keuzes hebben we zelf gemaakt. Er zijn hier veel gele gevels in de buurt en we zijn er een paar met een kleurenkaart gepasseerd ter vergelijking. ๐Ÿ™‚

   Like

 7. Het is echt mooi geworden, ik zou niet in de gaten hebben dat het om hetzelfde huis gaat! Het idee van de voordeur te behouden vind ik wel leuk, maar sluit die nog genoeg af op vlak van koude/tocht? Ik heb een stokoude achterdeur en ik heb echt een gordijn moeten hangen om de keuken te kunnen warm houden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s