Fair Wear Friday #9: Juttu

http://gerhildemaakt.wordpressEen jong team binnen A.S.Adventure is begonnen met een nieuwe conceptstore, Juttu. Er zijn al winkels in Antwerpen (op de Meir, waar vroeger de A.S.Adventure zat, maar ze gebruiken meer ruimte) en Brugge en in maart zal er een winkel openen in Roeselare.

Op hun website omschrijven ze Juttu als volgt:

Juttu staat voor fashion en design met een verhaal, verteld door designers met een hart. Ecologisch & duurzaam, fairtrade én fashionable. Zoveel meer dan een winkel. Juttu is a way of living, een lifestyle.

Ecologisch & duurzaam, fairtrade én fashionable? Daar wilde ik weleens een kijkje gaan nemen. De winkel is licht en ruim en mooi ingericht. Er is veel kleding, maar er zijn ook interieurspulletjes en er is een aparte hoek voor foodies. Bij ieder merk staat extra uitleg en ze hebben véél merken, o.a. Armedangels • Fjällräven • Granny’s Finest • Ichi • King Louie • Kuyichi • O My Bag • People Tree • Recycle • Seepje • Skunkfunk • Wunderwerk.

Een impressie:

En dit gewoon op de Meir, joepie!

Wel een kleine kanttekening: van bepaalde merken die hier verkocht worden, weet ik al dat ze goed bezig zijn, van andere niet per se en helaas krijgen niet alle merken die hier verkocht worden een A of B van Rank a Brand, wat toch wel een referentie is op het vlak van fair en eco. Armedangels en People Tree krijgen bijvoorbeeld een B op Rank a Brand, maar als ik Scotch & Soda opzoek, dan zie ik dat zij een E krijgen, wat de laagst mogelijke score is. King Louie bijvoorbeeld krijgt een D, wat ook niet meteen de beste score is. Hebben ze bij Juttu een andere selectieprocedure misschien? Of hebben ze het beter kunnen onderzoeken dan Rank a Brand? Ik vroeg het na bij Juttu zelf. Hun reactie:

Dag Gerhilde, we willen ons inderdaad focussen op merken met duidelijke, bewuste en betekenisvolle normen. En momenteel is “duurzaamheid” de belangrijkste maatschappelijke norm waar een sterk merk zich mee kan onderscheiden. Daarom is het aandeel van die merken bij Juttu ook zo groot. We hebben echter nooit willen beweren dat we enkel duurzaam zijn. Er zijn ook nog andere zinvolle verhalen die Juttu graag wil brengen: creatieve jonge designers, locale (sic) productie, sociale projecten, Belgische brands, originele of handgemaakte producten, respect voor mens en dier … Vandaar ook de naam Juttu (i.e. het verhaal). Merken die ons kunnen overtuigen van hun onderscheidende drijfveer zijn ongetwijfeld ook van (meer)waarde voor onze klanten. Groeten, Juttu

Mijn conclusie? Ja, ik ben zeker van plan nog bij Juttu te winkelen, maar ik ga wel de app van Rank a Brand installeren om ter plekke wat te kunnen controleren en zal niet blind alles kopen. Maar: een goed initiatief, dat is het sowieso!

15 gedachten over “Fair Wear Friday #9: Juttu

 1. Oh, het is er al! Ik had er al van gehoord, maar toen was het nog maar een idee 🙂 Ik zal er zelf wellicht nooit geraken aangezien ik dus geen Antwerpen-fan ben, maar van op een afstand ben ik ook wel fan van het initiatief 🙂

  Ik vind die omschrijving trouwens precies niet terug op de website? Integendeel, daar wordt – vind ik – niet echt de nadruk gelegd op fairtrade of het ecologische aspect van sommige merken. En met “Brands & Friends” geven ze ook absoluut niet aan dat ze enkel duurzame merken aanbieden.

  Like

 2. Ik was van plan om daar zaterdag eens binnen te springen om te kijken of ze iets van solden hebben, lijkt me een toffe winkel. Goeie tip om dat met de rank a Brand app in de hand te doen 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Nu ik de app wil installeren en het eens beter bekijk, blijkt dat ze voor Android geen app hebben, maar reclame maken voor hun mobiele website. Komt op hetzelfde neer, zeker? Ach, je kan het mobiel opzoeken, dat is wat ik zoek.

   Like

 3. Oeh, hier ben ik ook eens benieuwd naar, al kom ik niet vaak in Antwerpen of Brugge. Ik had idd ook al gehoord dat het “duurzaam” ging zijn, maar ook weer niet helemaal. Lekker ambigu, maar meer duurzame merken in mainstream winkels kan ik ook enkel toejuichen uiteraard; het staat in ieder geval op de agenda voor de volgende trip naar Antwerpen of Brugge (Roeselare daar denken we zelfs niet aan 🙂

  Like

  • Lekker ambigu inderdaad, maar ik bekijk het ook positief: People Tree en Armedangels op de Meir! Joepie!
   Ja, Roeselare vind ik persoonlijk een vreemde keuze als derde winkel, Gent ofzo lijkt me logischer, of Brussel. 😉

   Like

 4. Aangezien ik de komende maanden in Antwerpen op kantoor zit, een welkome lunch-tip 🙂
  Ik ben vooral blij dat winkels met een duurzame insteek hun weg vinden naar het “normale” shoppingcircuit. Hopelijk komen er zo veel mensen in Juttu winkelen die gewoon “de Meir” doen en niet eens weten dat ze een duurzame winkel binnenlopen. En zo een hoop leuke merken ontdekken!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s