Review: wasballen

large_4f13fb1392d17_Eco-Balls-150-washesBijna een jaar geleden beloofde ik hier om een review te schrijven van de wasballen die ik toen kocht bij Kudzu.Tijd om er eens werk van te maken. Ik word trouwens niet gesponsord door Kudzu ofzo (ah nee, dan zou ik geen jaar gewacht hebben met een review), ik vind het gewoon een fijne webshop. Kudzu is zelfs niet op de hoogte van deze blogpost.

De review komt nu pas online, omdat ik de wasballen in het begin grondig wilde testen. Toen zijn wij echter verhuisd en hadden we geen plaats meer voor een wasmachine. Daarom doe ik nu sinds een maand of tien mijn was in de wasserette en ik had niet veel zin om dat op internet te gooien. Maar och, zo’n ramp is dat niet, dus: ja, ik ga naar de wasserette. Die is trouwens om de hoek en de wasmachines werken snel. Enig nadeel vind ik dat wij ook geen plaats hebben om de was te drogen (en er overal verbouwstof ligt), dus dat ik iedere keer de droogkast moet gebruiken. En dat terwijl ik bewust nooit een droogkast heb gehad en die ook niet snel zal kopen. Maar kom, het is tijdelijk, ik heb er al mee leren leven.

Hoe werken die wasballen dan?
Volgens Kudzu:

De originele Eco Balls zijn een milieuvriendelijk alternatief voor klassieke waspoeders en -verzachters. In de ballen zitten biologisch afbreekbare bolletjes die langzaam afbreken en de oppervlaktespanning van het water breken, net zoals een wasmiddel doet, dit zorgt ervoor dat het vuil gemakkelijker loskomt. De stof die vrijkomt verhoogt ook de zuurtegraad van het water waardoor de bacteriën sterven.

U vervangt uw detergenten door deze twee ballen. Ze worden samen gewassen met het wasgoed en maken uw was stralend proper en zacht. Dankzij een wetenschappelijke formule kunnen de ballen tot diep in de vezels dringen en zorgen voor een grondige reiniging, dit zonder de vezels of kleuren aan te tasten.

De ballen gaan tot 240 wasbeurten mee en zijn 100 % hypoallergeen en anti-bacterieel. U bespaart tot 80 % op wasproduct per wasbeurt.

En werkt dat ook echt?
Ja, maar er volgt toch een kleine maar: je was is geurloos en dat is even aanpassen. Ik vind dat geen ramp, ik gebruikte toch al amper wasverzachter (gebruiken de meeste mensen dat niet vooral uit gewoonte eerder dan uit noodzaak?), dus mijn was geurde nooit sterk. Helemaal geen geur is even aanpassen, maar geen ramp. Alleen merkte ik wel dat bijvoorbeeld een T-shirt van mijn vriend, waarin hij stevig gezweet had, niet alle geur kwijt was. Ook voor handdoeken vertrouwde ik het niet helemaal. Daarom schakelde ik over op mijn oude vertrouwde ecowaspoeder voor de was van mijn vriend en de handdoekenwas en gebruikte ik de wasballen enkel voor mijn was.

Sinds de verhuis (en het gebrek aan wasmachine) helpt mijn schoonmoeder met de was (waarvoor dank). Wij geven haar wekelijks wat was mee en zelf ga ik ook wekelijks een was doen in de wasserette. Ik gebruik daar de wasballen voor, maar omdat de was van mijn vriend en mij nu niet meer zo strict gescheiden is en er al eens een handdoek tussen het wasgoed zit, gebruik ik ook een beetje waspoeder bij de wasballen. Eigenlijk vind ik dat ideaal: ik gebruik amper waspoeder en toch is mijn was altijd schoon.

Eerlijk is eerlijk: toen ik het product kreeg, was ik wat teleurgesteld, vanwege de handleiding. Die is veel uitgebreider in het Engels dan in het Nederlands. Dat vind ik op zich niet erg, maar dat de Nederlandse en Engelse niet dezelfde info geven, vond ik wel vervelend. Al is het vrij banaal, dat moet toch beter kunnen, vind ik. Ik besloot de Engelse versie te volgen en alles lukt perfect.

http://www.kudzu.be/nl/winkel/artikels/i/15971Ontvlekker
Bij de wasballen zat trouwens ook een ontvlekker. Daar ben ik echt tevreden over. Ik kreeg er al verschillende soorten vlekken mee uit mijn kleding (ook mayonaise bijvoorbeeld). Echt supervuile kleding zal je er misschien niet proper mee krijgen, maar dat heb ik nog niet kunnen testen, want zo vuil is mijn kleding nooit. Echt een gerief, die ontvlekker!

Conclusie?
Ik ben tevreden met de wasballen. Mijn kleding is proper en ik verbruik nog amper waspoeder. Enkel de wasballen zijn niet voldoende, toch niet voor zweet of vlekken, maar de combinatie vind ik perfect. Ik ga dus zeker een navulverpakking kopen, eens de wasballen ‘op’ zijn. Ik betaalde trouwens 12,50 euro voor de twee wasballen (ze gaan ook telkens allebei in de wasmachine) en ze gaan 240 beurten mee. Veel goedkoper dan wasmiddel dus, nog een pluspunt.

Hoe doe jij je was? Gebruik jij een ecologisch wasproduct?

6 gedachten over “Review: wasballen

  1. Ah tof, om eens te bekijken! Al gebruiken wij inderdaad ook wel al ecologische producten; enerzijds zeepnoten, die volledig afbreekbaar zijn, maar ook iets minder efficiënt zijn. Helemaal ok voor de gewone dagdagelijkse was, maar vb. sportkleren en al zeker modderige mountainbikekleren krijgen we er niet proper mee. Dus hebben we ook ecologisch waspoeder voor de “stevigere” wasjes 🙂

    Like

  2. Ik was met eco wasmiddel (en ik moet eerlijk toegeven, meestal ook met eco wasverzachter), maar als ik jouw review lees, krijg ik toch veel goesting om die wasballen ook te kopen. Jouw systeem lijkt me echt ‘the best of both worlds’! Merci!

    Geliked door 1 persoon

  3. Leuk om te lezen!
    Alleen ben ik bang dat het in ons geval niet voldoende gaat werken: 3 kinderen die hun kleding héél vuil maken tijdens het buitenspelen, veel gesmos aan tafel en geregeld accidentjes in de broek. Voor al die gevallen is het toch wel fijn als de was écht heel proper wordt en weer fris ruikt.
    Ik gebruik nu Ecover, zonder wasverzachter 🙂
    Zouden wasballen werken voor ons, denk je?

    Like

    • Goh, moeilijk te zeggen, mijn kleren zijn meestal niet zo vuil. Het zou wel kunnen, maar dan toch ook in combinatie met iets van waspoeder, denk ik. De wasballen moeten tussentijds ook drogen (je mag ze wel een paar keer na elkaar gebruiken, maar nadien moeten ze toch drogen), dus met jouw hoeveelheid was is dat misschien toch niet ideaal. Of je moet meteen twee sets kopen.

      Like

Plaats een reactie