Kaarsen maken: tutorial

Momenteel ben ik kaarsen aan het maken voor de kerstmarkten van binnenkort. Ik maak maar één of twee keer per jaar kaarsen, omdat dat nogal een gedoe is om alles op te stellen en je er sowieso wel wat tijd insteekt. Vroeger liet ik alles dan enkele weken staan in de keuken, maar sinds mijn vriend een atelier heeft ingericht voor mij (als verrassing!), vlieg ik naar daar met mijn kaarsen. Als ik dus kaarsen maak, is dat meteen een hele lading. Dit jaar had ik nog geen kaarsen gemaakt, maar al wel een hoop oud kaarsvet gekregen, dus intussen maakte ik al véél kaarsen. Voor de mensen die zich afvragen hoe je dat dan maakt: een (niet al te gedetailleerde) tutorial!

Om kaarsen te maken, moet je kaarsvet smelten en dan in een vorm gieten. Smossen doe je dan sowieso (ik toch) en dat geeft soms een mooi resultaat:

kaarsvet

Kaarsvet smelten dus. Ofwel kies je voor goed kaarsvet ofwel recycleer je oud kaarsen. Ik koop mijn goed kaarsvet meestal in De Banier, in een zak van 5 kilo.

kaarsen maken

Ofwel maak je dus kaarsen met restjes kaarsvet.* Voordeel van kaarsen maken met restjes (behalve dat je recycleert en niet gewoon weggooit) is dat je de kleur beter kan inschatten. Bij goed kaarsvet kan je namelijk wel kleurstoffen toevoegen, maar de kleur die het heeft als het vloeibaar is, is nooit dezelfde als de kleur wanneer de kaars droog is. Ik voeg ook altijd wat stearine of vybar toe (stearine ligt hier bovenaan in de pot, die kleinere vlokjes), dat geeft een mooie glans en zorgt dat de kaars gemakkelijker uit de vorm komt.

kaarsen maken

Nadeel van restjes was is natuurlijk dat er ook wat vuil bijzit (van de wiek bijvoorbeeld). Je kan dat wel zeven, maar dat is al helemaal een gedoe. Daarom maak ik mijn kaarsen meestal uit goede was en restjeswas.

Wanneer het kaarsvet gesmolten is, giet je alles in de vormen (waar je al wieken in bevestigd hebt).

kaarsen maken

Dat laat je dan lang genoeg drogen (ik wacht meestal tot de volgende dag) en dan haal je de kaarsen eruit:

kaarsen maken

* Natuurlijk zet je de pot met kaarsvet nooit rechtstreeks op het vuur, maar doe je dat steeds au bain-marie. *ahum*

 

Advertentie

10 gedachten over “Kaarsen maken: tutorial

  1. Hey Lelie, ja hoor, dat heb ik ook en is ook doodnormaal. Ik vul die putten altijd met was in (ongeveer) dezelfde kleur, zo heb je toch een volledige kaars. 🙂 Kaarsen die je echt in een potje maakt (en je dus niet omdraait om te branden), maak ik meestal met wit in verschillende laagjes. Ik eindig dan met een dun laagje wit en zo heb je amper een put. 🙂

    Like

  2. Hallo, Klein vraagje : wat gebruik jij om de kaarsen te kleuren ? Voor de eerste maal met dochterlief kaarsen aan het maken en ik had nog voedingsmiddelenkleurstof liggen en nog kleurstof van wierook(allemaal vloeibaar), maar dat mengde zich niet. We hebben er dan maar wat glittertjes in gedaan, kwestie van een beetje opsmuk. Maar vooraleer ik koop, wou ik toch eens horen wat nu het makkelijkst en best kleurt. Heel mooie kaarsen trouwens ! Groetjes, Lotte en Anuschka

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s